1. Home
  2. E-post
  3. Mille poolest erinevad POP ja IMAP?

Mille poolest erinevad POP ja IMAP?

Sisukord

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) protokollil on võrreldes POP3-ga väga palju eeliseid.

  • IMAP protokolli kasutades asuvad kõik kirjad ja kaustad serveris. Ka saadetud kirjad salvestatakse serveris Sent Mail kausta ja saadetud kirju saab igas meilikliendis ning veebimeilis samaaegselt näha.
  • Kaasaegsed IMAP meilikliendid hoiavad serveriga pidevalt ühendust üleval ja annavad kohe teada, kui kiri saabub. See muudab e-posti teel suhtluse palju operatiivsemaks.
  • IMAP protokoll võimaldab meiliklientidel laadida kirju mitmes osas. See on oluline näiteks mobiiliseadmetel, kus kirja manus laetakse alla vaid siis, kui seda soovitakse. See aitab hoida kokku väärtuslikku andmesidemahtu.
  • IMAP võimaldab igale kirjale panna külge lipukesi. Näiteks saab lipukesega määrata, kas kiri on lugemata, loetud, vastatud, edastatud või kustutatud.
  • IMAP protokoll võimaldab teha serveripoolseid otsinguid. See on kasulik selleks, et meiliklient ei peaks otsingu tegemiseks kõiki kirju alla laadima.
  • Kuna igal öösel tehakse postkastist varukoopia, siis on vajadusel võimalik kõiki kirju hiljem taastada. Taastamise teenus on tasuline ja täiendava info saamiseks soovitame pöörduda meie klienditoe poole.
Lisainfo

IMAPS on IMAP protokoll, mis kasutab turvatud TLS ühendust pordil 993.

POP3

POP3 (Post Office Protocol 3) on 1980. aastate lõpus loodud e-posti protokoll, mis hakkab tänapäeva standarditega arvestades ajale jalgu jääma.

  • POP3 suurim miinus on see, et kirjade serverist alla laadimisel muudetakse need automaatselt loetuks. See tähendab, et kui kirju loetakse mitmest seadmest (näiteks ka nutitelefonist), siis ei saa eristada loetud ja lugemata kirju.
  • POP3 meiliklient ühendub serverisse perioodiliselt, mitte ei hoia ühendust aktiivsena, ehk kirjade saabumisest teavitamine toimub viivitusega.
  • Puuduvad POP3 meilikliendiga e-posti lugedes kaustad (virtuaalsed kaustad võivad küll klientprogrammis olla, aga serveris neid pole ehk teised meilikliendid neid ei näe
    Tähelepanu!

    POP3 näeb vaid INBOX kaustas olevaid kirju. See tähendab ka seda, et POP3-ga ei näe IMAP alamkaustades olevaid kirju. Näiteks ei ole näha spämmifiltri poolt rämpsposti kausta liigutatud kirju ega serveripoolsete filtrite poolt kaustadesse liigutatud kirju.

  • Puudub info, millistele kirjadele on vastatud.
  • Saadetud kirju ei salvestata serverisse.
  • Paljudel POP3 meiliklientidel vaikimisi seadistatud, et kirjad mingi aja möödudes serverist kustutatakse. See tähendab ka seda, et teenusepakkuja ei saa teha kirjadest varukoopiat, kuna kirju serveris ei eksisteeri. Sellisel juhul ei ole ka vanemaid kirju näiteks telefonist võimalik lugeda.
Lisainfo

POP3S on POP3 protokoll, mis kasutab turvatud TLS ühendust pordil 995.

Vaata lisaks

IMAP ja POP3 limiitidega on võimalik tutvuda siin: E-posti serverite limiidid.

Updated on 19. apr. 2024

Was this article helpful?

Related Articles