1. Home
  2. Domeenid
  3. Täpitähtedega domeen (IDN domeen) – registreerimine ja kasutamine

Täpitähtedega domeen (IDN domeen) – registreerimine ja kasutamine

IDN (Internationalized Domain Name) domeen on domeeninimi, mis koosneb tähemärkidest väljaspool ASCII (American Standard Code for Information Interchange) süsteemi. Näiteks eesti keeles kasutatavad õ, ä, ö ja ü on tähemärgid väljaspool ASCII süsteemi. Niisamuti ka rootsikeelne å, rumeeniakeelne ș, kreeka tähestik ja kirillitsa tähestik.

Hetkel saab Zone kaudu esitada taotlusi EE, EU, FI, SE, COM ja NET IDN nimedele. Taotluse domeeni tellimiseks saate esitada SIIT .

IDN domeeni pikkus

IDN domeeninimede maksimaalne pikkus on 63 tähemärki. Seda limiiti rakendatakse peale domeeninime konvertimist ACE (ASCII Compatible Encoding) stringi.
NB! Näiteks ABCDEF.EU on kuus märki pikk, XYZ.EU on kolm märki pikk, JÕULUD.EU aga on juba 13 märki pikk, sest peale konverteerimist näeb see domeeninimi välja nii: XN–JULUD-DUA.EU. Ehkki konverteerimisel kujuneb näiteks domeeni Ä.EU pikkuseks ACE stringina seitse märki, pole seda võimalik siiski registreerida, sest EU domeeninimi peab olema vähemalt kaks märki pikk.

Hea tööriist täpitähti sisaldava domeeni ACE stringi leidmiseks asub SIIN.

IDN domeen ja erinevad tähestikud

Erinevaid tähestikke IDN domeenis korraga kasutada ei saa. Seda eeskätt seetõttu, et domeeninimes ei võetaks kasutusele homoglyph’e. Homoglyph’id on tähemärgid erinevatest tähestikusüsteemidest, mis silmaga vaadates on identsed, kuid mille UNICODE number on erinev. Näiteks kirillitsa „а“ ja ladina „a“ on pealtnäha identsed, kuid nende UNICODE numbrid on vastavalt 0430 ja 0061. Seetõttu ei saa segaduste ja õiguslike vaidluste vältimiseks erinevaid tähestikke ühes IDN domeeninimes kasutada.

IDN domeen veebibrauserites ja e-posti klientides

Enamus kaasaegsetest veebibrauseritest saavad IDN nimedest siiski aru. NB! Samas tasub tähele panna, et kui olete registreerinud täpitähti sisaldava domeeni ja soovite kasutada e-posti, tuleb IDN domeeniga seotud e-posti teistele kasutajatele tutvustada ACE stringi kaudu. Näiteks INFO@JÕULUD.EU puhul on aadressiks järelikult INFO@XN–JULUD-DUA.EU
Seega soovitame e-posti jaoks kasutada vaid ladina tähtedest koosnevat domeeni ja täpitähtedega domeeni kasutada aliasdomeenina. Täpsemalt saab aliase kohta lugeda SIIN. Aliasdomeeni on võimalik tellida Minu Zone halduses, Virtuaalserverid menüüpunkti alt, valides Veebiserver ja Aliase tellimine. Suunamine annab võimaluse paralleelselt kasutada mõlemat nimekuju.

 

Updated on 19. apr. 2024

Was this article helpful?

Related Articles